Duurzame Inzetbaarheid

Vrijdag, 1 mei 2015

379 woorden - leestijd ca. 2:6 min.

De maatschappij is continue in beweging. Organisaties en bedrijven ontwikkelen zich net als de maatschappij in een hoog tempo. Voor medewerkers is het belangrijk in hetzelfde tempo mee te ontwikkelen zodat zij duurzaam inzetbaar blijven.In de afgelopen periode is de workshop duurzame inzetbaarheid van Remko Wabeke, naast open inschrijvingen, onder verschillende namen (Next Step, Lef & Durf, Duurzaam Inzetbaar) bij o.a. KPN, ABN AMRO, De Belastingdienst en Schiphol-Group aangeboden. Inmiddels hebben een kleine drie duizend cursisten de workshop gevolgd met een gemiddelde evaluatie van een 8,5.

De workshop

De vraag hoe het gesteld is met iemands duurzame inzetbaarheid wordt tijdens de workshop benaderd vanuit een aantal invalshoeken. Centraal staat hierbij het begrip vitaliteit. Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid gaan hand in hand. Fysieke en mentale vitaliteit spreken bij de meeste deelnemers voor zichzelf. Fysieke vitaliteit is gerelateerd aan je energieniveau, kracht en fitheid, maar natuurlijk ook aan iemands uitstraling en verschijning. Mentale vitaliteit beslaat het domein van de intellectuele inspanning. Hier staat de vraag centraal of iemand bij is qua studie, kennis, inzichten en competenties op het vakgebied en de ontwikkelingen hiervan. De laatste twee vormen van vitaliteit gaan over emoties en zingeving.

Emotioneel vitaal kijkt niet alleen naar evenwichtigheid maar ook naar allerlei waardevolle element uit het domein van de Emotionele Intelligentie. Waarvan zelfbeeld, zelfactualisatie, empathie en optimisme een groot deel van het fundament vormen. De zingevings component staat stil bij de “waarom” en de “waarvoor” vraag, die een ieder vanuit zijn of haar eigen referentie kader beantwoord.

De workshop maakt deelnemers bewust van het belang om na te denken over duurzame inzetbaarheid. Door de interactieve vorm van de training leren en zien cursisten veel van elkaar. Het idee dat je niet de enige bent die een paar uitdagingen heeft om de snelheid van vele ontwikkelingen bij te houden, maakt deze draagbaarder. Een veelgehoorde opmerking vanuit de deelnemers is dat de tijd die verstrijkt tussen een idee en de eerste stap in de uitvoering zo maar een jaar is. Tel daarbij op de volgende veel gehoorde opmerking uit de evaluatie: “ik had deze workshop wel een paar jaar eerder willen ondergaan”.

De workshop Duurzame Inzetbaarheid kent variaties in tijdsduur, van ½ dag tot 2 dagen en kan variëren in groepsgrootte. Vaak worden centrale thema’s uit de organisatie (zoals kernwaarden of Business principles) in het studiemateriaal geïntegreerd.


Lees ook

  • Waldorf Astoria

    Deze week een bezoek gebracht aan het Waldorf Astoria Hotel in Amsterdam. Elke woensdagochtend ontbijt ik met een groep ondernemers, kunstenaars en zogenaamde vrije beroepers in Amsterdam. Een van de deelnemers van dit gebeur… [13-05-2015]

  • Hybride Rijden Golf Gte

    Sinds januari van dit jaar rij ik hybride. Na de eerste rijervaring in een Tesla, vorig jaar, groeide mijn belangstelling voor elektrisch rijden. Muisstil, veel koppel en bloed snel. De afgelopen jaren heb ik heerlijk gestuur… [25-04-2015]